Kunstgras en winterse omstandigheden

Kunstgras en vorst

Kunstgras is in principe vorstbestendig. Het tennisveld wordt door betreding bij vorst dus niet beschadigd. De toplaag bij de zandgevulde banen kan door de vorst wel hard (en glad) worden; dus let wel op voor blessures. Problemen met de bespeelbaarheid van kunstgrasvelden ontstaan eigenlijk pas bij rijp of wanneer er neerslag valt. Kale of droge vorst is voor kunstgras geen enkel probleem en bespelen onder die omstandigheden dus ook niet. Het is zelfs zo dat kale vorst een uitdrogende werking heeft. Misschien is een bevroren kunstgrasveld iets harder maar in ieder geval vele malen vlakker dan een natuurlijk speel- of trainingsveld.

Sneeuw

Wanneer er sneeuw op de banen ligt, worden onze banen gesloten. Bespelen van besneeuwde banen heeft tot gevolg dat de sneeuw in de mat en het instrooizand wordt getrapt. De temperatuur hoeft maar licht te stijgen en vervolgens weer te dalen of er vormt zich een ijslaagje. Onder dat soort omstandigheden kan er zeker niet worden gespeeld. Verder duurt het vaker langer dat een besneeuwd en bespeeld veld na intree van de dooi weer bespeelbaar is. Sneeuwruimen met sneeuwschuivers is niet toegestaan in verband met de risico’s voor de mat. Sneeuwruimen met sneeuwblazers of in handkracht verwijderen kan minder kwaad maar is bij grote hoeveelheden zeer bewerkelijk. Een bijkomend nadeel is dat met de sneeuw ook een hoeveelheid instrooizand wordt meegenomen. Nadat de sneeuw is verdwenen zullen de banen dan zeer stroef zijn (vanwege het ontbreken van voldoende instrooizand). Om slijtage te voorkomen zullen de banen dan eerst weer voorzien moeten worden van voldoende instrooizand. In alle situaties valt het bepalen van de bespeelbaarheid van de banen onder de verantwoordelijkheid van de onderhoudscommissie.

Opdooi

Opdooi ontstaat wanneer na intreden van de dooi het dooiwater niet weg kan door bevroren en ondoorlatende grond eronder. Bij opdooi gebeurt er het volgende. Na een langere periode van vorst is de ondergrond bevroren en vormt een dikke harde laag. Als de toplaag gaat dooien kan het smelt water van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage, het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag. De toplaag en een gedeelte van de lava fundering worden onstabiel door het vele water tussen de lava korrels. Het veld voelt bij betreding zacht en “sopperig” aan, door de onstabiele lava laag trapt u kleine deukjes in de fundering en wil de bal niet stuiteren.

Daarnaast wordt tijdens de vorst de mat losgevroren van de lava fundering. Je kan het een beetje vergelijken met het ontstaan van ijs op openwater. Vaak zie je hier ook een luchtlaag onderzitten. Door het ontstaan van deze “open” ruimte, kan de lavakorrel zich makkelijk bewegen waardoor een ongelijke onderlaag kan onstaan. Wanneer een in opdooi zijnde baan bespeeld wordt, bestaat er dus een reële kans dat de baan beschadigd wordt.

Tennisbanen gesloten bij sneeuw en opdooi

Kunstgras banen zijn nauwelijks gevoelig voor diverse weersomstandigheden, maar bij sneeuw en opdooi moeten de banen altijd gesloten worden.